Pakkausasiantuntija, Blogit, Uutiset, Pakkausuutiset, Ympäristöuutiset, Uutiset ja tapahtumat

Ympäristöystävällistä pakkaamista: Kestävän kehityksen mukainen strategia - fiksua ympäristölle ja tehokkuudelle

09 lokakuuta 2021 —
Tulosta
eco-friendly-packaging

Nykyään ympäristövastuullisuus on avainasemassa. Se on sekä kasvavaa kysyntää kuluttajilta että maailmanlaajuinen ongelma, jossa meillä kaikilla on oma roolimme. Ympäristöystävällisen pakkaamisen on oltava helposti kierrätettävää, turvallista ympäristölle ja se voi olla myös kierrätysmateriaaleista valmistettua.

Nykyään ympäristövastuullisuus on avainasemassa. Se on sekä kasvavaa kysyntää kuluttajilta että maailmanlaajuinen ongelma, jossa meillä kaikilla on oma roolimme. Ympäristöystävällisen pakkaamisen on oltava helposti kierrätettävää, turvallista ympäristölle ja se voi olla myös kierrätysmateriaaleista valmistettua.

Pakkauksilla, jotka on luotu kestävää kehitystä silmällä pitäen, on keskeinen rooli ympäristön suojelemisessa. Tämä on nyt tärkeämpää kuin koskaan, kun luonnonvarat kuluvat nopeasti ja ei-kierrätettävät muovit saastuttavat maapalloa.

Paine kasvaa kuluttajilta ja hallituksilta korostaen yritysten sosiaalista vastuuta kaikissa pakkaustoiminnoissa. Vastuullisuuden kasvaessa kasvavat myös uudet mahdollisuudet ympäristöystävällisillä pakkausmarkkinoilla, joiden odotetaan saavuttavan lähes $413 mrd vuonna 2027 yli 6 %:n vuotuisella yhdistetyllä vuosikasvulla vuosina 2018-2027 (Global Sustainable Packaging Market Outlook / Research Nester, 2019).

Osana ympäristöystävällistä ratkaisua oleminen tarkoittaa myös pakkauslogistiikan virtaviivaistamista kestävillä käytännöillä, jotka leikkaavat tarpeettomia osia tai prosesseja, mikä puolestaan lisää tehokkuutta sekä säästää rahaa ja planeettaa.

Mitä ympäristöystävällinen pakkaaminen on?

Ympäristöystävällisellä pakkaamisella on useita näkökohtia, koska kyse on ajattelutavasta, joka huomioi ympäristön. Se voi olla:

 • kierrätettävien pakkausten tarjoamista
 • materiaalien käyttämistä uudelleen
 • pakkausmateriaalin määrän vähentämistä
 • myrkyttömien pakkausten tekemistä ympäristön ja työntekijöiden suojelemiseksi
 • kierrätettyjen tai vastuullisten pohjamateriaalien käyttöä
 • vähemmän energiaa kuluttavien valmistusmenetelmien käyttöä

 

Lyhyesti sanottuna ympäristöystävällisessä pakkaamisessa on pidettävä mielessä kaikkien pakkausmateriaalien ympäristöystävällisyys ja kierrätettävyys.

Mitä kuluttaja haluaa?

Keskittyminen luonnonmateriaaleihin tarkoittaa, ettei ympäristöystävällisissä pakkauksissa ole myrkyllisiä kemikaaleja, joten ne ovat turvallisempia ihmisille ja ympäristölle, mikä voi puolestaan vaikuttaa ostokäyttäytymiseen. Viimeaikainen tutkimus osoittaa 57 % kuluttajista maksavan enemmän ympäristöystävällisistä pakkauksista (Sustainable Packaging Unwrapped, GlobalWebIndex, 2019). 42 % pitää kierrätetyistä tai ympäristöystävällisistä materiaaleista valmistettuja pakkauksia olennaisena osana jokapäiväisiä ostotottumuksiaan.

Kilpailuedut

Tämän lisäksi ympäristöystävällisen pakkausstrategian hyväksyminen tarjoaa kilpailuetuja, jotka parantavat brändin imagoa, houkuttelevat kumppanuuksia, lisäävät asiakasuskollisuutta, vähentävät riskiä ja tukevat henkilöstöresursseja.

Vastuulliset pohjamateriaalit

Ympäristöystävällinen pakkaaminen alkaa vastuullisten pohjamateriaalien, kuten joustavien ja/tai yksiosaisten materiaalien, kasvipohjaisten ja muiden vihreiden vaihtoehtojen hankinnasta. Ne voidaan integroida toimitusketjuun vähentäen energiankulutusta.

Tässä on muutama luotettava ja innovatiivinen vaihtoehto:

 • Puu voidaan muuntaa paperiksi ja pahviksi erilaisille pakkausratkaisuille, jotka ovat biohajoavia ja helposti kierrätettäviä. Kestävät yksiosaiset aaltopahvivaihtoehdot voidaan toimittaa litteinä ja tehokkuuden takaamiseksi ne saadaan yhdellä kädenliikkeellä valmiiksi pakkaamiseen.
   
 • Maissitärkkelys on orgaaninen materiaali, jonka ominaisuudet ovat samanlaiset kuin muovilla. Se on ihanteellinen rajoitetusti käytettäviin tuotteisiin, kuten noutoruokiin. Sitä voidaan käyttää myös valettuihin muotoihin, pulloihin, pusseihin ja irtotavarapakkauksiin.
   
 • Sienirihmasto sekoitettuna maatalousjätteeseen tuottavat orgaanisia pakkauksia, jotka tarjoavat kustannustehokkaan vaihtoehdon pienemmille tuotteille.
   
 • Bagassipaperi on sokeriruokokuitumassa, joka syntyy mehun uuttamisesta ja on hyvä korvike elintarviketeollisuuden paperipakkauksille. Se hajoaa paljon nopeammin kuin muovi.
   
 • Bambu kasvaa nopeasti ja on erittäin hyvin uusiutuva. Se on lujuutensa ja kestävyytensä ansiosta suojaava ja sitä voidaan käyttää aaltopahvin, vaahtomuovien sekä valettujen paperikuitumateriaalien korvikkeena.
   
 • Merilevä, rikas raaka-aine, on saamassa suosiota pakkausmateriaalina erityisesti elintarvikealalla, koska se on orgaanista ja ympäristöystävällistä.
   
 • Orgaanisista kangaskuiduista, kuten hamppu, puuvilla, tapioka ja palmun lehdet, tehdään uudelleenkäytettäviä pusseja, jotka hajoavat nopeammin kuin muovi.
   
 • Biohajoavat muovit ja biomuovit ovat hyviä korvikkeita muoville, kun tarvitaan tukevuutta. Ne ovat kierrätettäviä ja kierrätysmateriaaleja, joita voidaan käyttää vanteisiin, kiristekalvoihin, kuormalavojen päälimuoveihin, säkkeihin ym.

 

blog-post-eco-friendly-packaging-2-960x400-min.jpg

3R:ää - Vähemmän on enemmän ja tehokkaampaa

Ympäristöystävällinen pakkaaminen lisää tehokkuutta, koska se tekee enemmän vähemmällä kunnioittaen 3R:ää – Reduce, Reuse ja Recycle.

Reduce = Vähennä

Ympäristöystävällisen pakkaussuunnittelun tavoitteena on optimoida koko, tila ja paino jätteen vähentämiseksi. Materiaalit valmistetaan kovemmista ja ohuemmista aineista kuin perinteiset pakkaustarvikkeet. Ne suojaavat tuotteita tehokkaasti samalla kun materiaalien määrää vähennetään. Esimerkiksi monikerroksinen joustava kiristekalvo on kestävä ja ohut suojaten tuotteita tehokkaasti vähemmällä materiaalimäärällä. Tämä pienentää pakkausten hiilijalanjälkeä.

 

Reuse = Käytä uudelleen

Pakkausten elinkaari on lyhyt, mutta niiden hyödyntäminen on mahdollista monipuolisilla uusiutuvilla perusmateriaaleilla, jotka tukevat toimitusketjua. Ympäristöystävälliset paketit tehdään uudelleenkäytettäviksi ja useamman kerran palautettaviksi, mikä lisää tuottavuutta toimituksissa.

 

Recycle = Kierrätä

Kierrätysmateriaalien valinta pakkausten valmistuksessa on tärkeää, jotta noudatettaisiin yhä tiukempia ympäristömääräyksiä. Ympäristöystävälliset pakkaukset voidaan hajottaa tai käyttää muissa tuotteissa, joten alun perin käytetyn materiaalin arvo voidaan maksimoida.

Hyväksi planeetalle, hyväksi kuluttajalle

Kestävään kehitykseen siirtyminen vaatii optimointia koko arvoketjussa ja pakkausten elinkaaressa, mutta hyödyt ovat sen arvoisia: logistiikkapäällikölle ympäristöystävällisyys tarkoittaa materiaalien pienempää määrää ja parempaa käyttöä.

Ympäristöystävälliset pakkaukset lisäävät arvoa logistiikkaketjussa suuresti, koska ne eivät ole hyväksi pelkästään planeetalle vaan myös kuluttajille, jotka odottavat vähitellen brändien kiinnittävän ympäristöön enemmän huomiota. Siksi nyt on ihanteellinen aika ottaa käyttöön ennakoivia käytäntöjä kestävän kehityksen edistämiseksi!