Tietoa suurkuvatulostuksesta

Ink_259x194.png

Inkjet-tekniikoista 

Lämpö tai värähtely

Eri suukuvatulostimien valmistajat käyttävät eri tapoja muodostaessaan ja välittäessään pieniä mustesuihkupisaroita painoalustaan. Periaatteessa on kaksi vallitsevaa mustesuihkutekniikkaa: Canonin ja Hewlett Packardin käyttämä kuplasuihku ja Epsonin maailmanlaajuisesti patentoitu pietso-tekniikka.


 

 

 

Mustesuihku perustuen lämpöön/kupliin 
Useimmat mustesuihkukirjoittimet käyttävät lämpömenetelmää, jossa säiliössä olevaa mustetta lämmitetään siten, että syntyy kuplia. Lämmetessään laajenevat kuplat puristuvat paineen kasvettua tarpeeksi suuttimien kautta paperin, kalvon tai muun tulostusmateriaalin pintaan. Tulostusmateriaalin pinnassa ne jäähtyvät ja kutistuvat.
Tässä tekniikassa käytettävää väriä kutsutaan vesipohjaiseksi painoväriksi ja se on pigmentoitu, jotta se kestäisi paremmin auringonvaloa. Käytettävää painoalustaa on vahvennettu, jotta väri saadaan kuivumaan tarkasti ja nopeasti juuri oikeaan kohtaan. Nykyään markkinoilla olevissa suurkuvatulostimissa voi olla jopa 12 erilaista väriä, joilla luodaan erittäin laaja väriavaruus. Suurkuvatulosteissa on siksi todella korkea, valokuvaa vastaava kuvanlaatu.
 

Pietso
Pietsosähkötekniikassa sähkövirran voimalla värähtelevä kristalli työntää musteen kirjoituspään suuttimen läpi. Kun kristalliin kytketään jännite, se värähtää ulospäin työntäen mustetta suuttimeen. Tämän jälkeen kristalli värähtää sisäänpäin ja imee mustetta valmiiksi kirjoituspään suuttimen eteiseen.
Pisarassa oleva värimäärä, joka työntyy suuttimesta ulos, on tarkasti kontrolloitu ja se vaihtelee. Tämän ansiosta kuvanlaatu pysyy erittäin korkeatasoisena ja yksityiskohtaisten kuvien tulostaminen on nopeaa. Yksi pietsokirjoituspää on sitä paitsi erittäin kestävää ja sopii erinomaisesti ammattikäyttöön. Käytettävä väriaine voi olla vesi- tai liuotinpohjainen.